Alt mulig

Hva med litt respekt, Rita?

Foto/faksimile: Adresseavisen
Foto/faksimile: Adresseavisen

I påsken – natt til skjærtorsdag – ebbet livet ut for min gamle svigerfar.

De siste åtte årene av sitt liv tilbrakte han på et av Trondheim kommunes sykehjem. Tidlig torsdag morgen fikk hans nærmeste meldingen om dødsfallet, men samtidig også beskjed om at rommet på sykehjemmet måtte være ryddet innen 24 timer (!). Slik var de ufravikelige bestemmelsene i Trondheim kommune, var beskjeden.

Det var da spørsmålet meldte seg. Hvilken verdighet, respekt og omtanke er det Trondheim kommune viser sine gamle og de nærmeste med en slik beskjed? Det første døgnet etter et dødsfall har vel de fleste mer enn nok med å takle den plutselige sorgen. Nå var det på toppen av det hele påskeferie og svigerfars familie var spredt rundt omkring i landet og utlandet. Altså en temmelig umulig oppgave. Det skal sies at etter litt parlamentering fikk vi utsettelse til søndag (1. påskedag) med å tømme rommet, men det var absolutt siste frist.

Ja, Rita, jeg vet at det er stort behov for sykehjemsplassene i Trondheim, og at det er ventelister, men noen verdighet og omtanke for de etterlatte viser ikke Trondheim kommune her. Byens politikere er stolte av eldreomsorgen sin, men mener dere virkelig at dette er riktig måte å vise respekt på ved livet slutt?

 

12 kommentarer

 • svein dalheim

  Det er bra at noen sier i fra. Det vil kunne gi en ekstra innsikt at noen som vet, gir følelsene ord og form. Håper dette gir mulighet til endra rutiner og innsikt til dem som skal forvalte våre verdier og vår verdighet.

 • Vivian

  Eg har sjøl vært med på å måtte formidle at rommet må være ryddet/tømt innen 24 timer og det er heilt forferdelig og måtte si noe sånt til mennesker i sorg. Ein skam for helsenorge.

 • Anne-Grete

  NÅ fikk jeg hakaslepp :-O Går det an å ha så lite respert for andres følelser og sorg?
  Skamme seg. I den anledning skulle jeg hatt lyst til å si mye…men kun fantasien setter grenser.
  Men en ting kan jeg iallefall si uten å bli spikret på veggen…..Denne Rita og andre med samme mening, er dere heldige ,så blir dere gamle dere og engang, glem ikke det.

 • turid næss

  Ja,det er trist at det er slik,. innen et døgn skal rommet være rensket,og klart til neste beboer. Opplevd det selv,da mor døde 01.01.16. Vi-fam. hennes,følte det ytterst uverdig. I tillegg ble hun ikke kledd i klærene som fam. hadde laget klar,men forlot verden i en bleie,og en møkkete bluse. Jeg gråter inni meg ved tanken. Så slik er det i Bergen også-ved Fyllingsdalen sykehjem.

 • Edith Knutsen

  Jeg tenker mange ganger på de som jobber i eldreomsorgen, og hvorfor de jobber der? Er det fordi de liker å ta vare på eldre mennesker? Har omsorgsevne?
  Eller er det dor å ha ei lønn? At det er lett å få jobb i *den bransjen? Jeg pleier å si at noen personer ALDRI skulle ha jobb hvor de kommer i kontakt med mennesker, eldreomsorg, NAV, legekontor, handicappede o.s.v.. Det er selvsagt meget bra at noen vil jobbe, for eksempel i eldreomsorgen, men bruk empati som dere forhåpentligvis har. Sett dere inn i den andres sted og tenk; Hvordan ville jeg blitt behandlet? Ha fin helg.

  • Ann Kristin Langerud

   Vi som jobber i eldreomsorgen synes også det er vanskelig med slike lover og regler. Vi gjør ikke annet enn å følge disse. Det er vanskelig nok i dette yrket, og sånne kommentarer hører vi «hele» tiden. Empati og sympati har vi masse av!!!!! Så lei at noen faktisk tror at vi ikke bryr oss!!!

 • Helen F. Byberg

  Hva om det på en hyggelig måte kunne gi to alternativer: Vi kan pakke ned alt for dere , slik at dere kan hente det når det passer (lei gjerne inn noen som kan gjøre det til en billig penge/spør om noen kan ta oppgaven på frivillig basis), eller så kan dere gjøre det selv, før vi dessverre må klargjøre rommet til neste pasient, som kommer om 24 timer. Jeg hadde blitt lettet for et alternativ, og forstått behovet som eksisterer på sykehjemmet, uten å «ta det ille opp».

 • Tor Helge Nerdalen

  Ja det er bra att noen våger å si i fra. Etter det jeg forstår så har din svigerfar betalt leie for rommet sitt ut måneden og Dere har rett til å disponere det til utløp torsdag 31 mars. Det er i aller fall det minste respekt Dem kunne gitt i forbindelse med dødsfallet.

 • Inger F Knudsen

  Da mor døde på Raufoss omsorgshjem/omsorgboliger, fikk ikke vi den beskjeden i det hele tatt,men vi tok med oss de få klærne mor hadde der samme dag UTEN at noen forlangte det. Da hun døde, satt det en pleier hos henne. (natt), og da vi kom på morgenen, var hun kledd i nydelig hvit kjole, det lå ett teppe over henne, med kors på,og det var tent lys på rommet. Rommet var også ryddet av personalet da vi kom. DET kaller jeg en verdig avslutning av livet. Og vi følte at også vi pårørende ble tatt godt vare på i sorgen.

 • Stian

  Vil tro det ikke er de som får denne umenneskelige kjipe jobben det er å gi en slik umenneskelig kjip beskjed som har kommet på å bestemme en slik umenneskelig og idiotisk hensynsløs regel/lov… Når det er sagt, så vil nok grusomheten i denne beskjeden ha mye med hvordan den som er satt til den kjipe jobben å formidle den gjør dette.. Ikke bare det, men folka på gølvet i slike stillinger kunne kanskje gjort noe jeg vet jeg garantert ville gjort selv. Nemlig sjekket opp litt for mulighetene til å finne en grei ordning på problemet. De fleste kommuner har f.eks. type vernede bedrifter som den her i kommunen som heter «Kanja», og/eller en eller annen type vaktmestertjeneste osv. Hva med å høre om noen kunne ta den jobben med å rydde ut av rommet og sette disse få tingene dette er snakk om på et lagerrom i X-antall dager..?? Kan umulig være en greie som skulle koste de største summene det, for slike bedrifter som «Kanja» benytter seg nemlig av gratis arbeidskraft i form av de som bruker jobbtrening/tiltaks tjenesten der. Byråkrater får sjeldent til stort, og vi har nok av dem i det offentlige. Men man må da aldeles ikke på død og liv tenke som en byråkrat bare fordi man er ansatt av det offentlige, må man virkelig det da..??

  • Stian

   Ser det har skjedd noe med hva jeg skreiv her.. «Når det er sagt, så vil nok grusomheten i denne beskjeden ha mye med hvordan den som er satt til den kjipe jobben å formidle den utgjøre mye ang. dette..» Skulle det stå..