Alanya,  Alt mulig

Ofte skjemmes jeg i Alanya

Alanya er mitt andre hjemsted. Et sted jeg er blitt umåtelig glad i. Men selv om jeg er langt fra prippen av meg, skjemmes jeg ofte av å være gjest her.

 

Selv om jeg føler meg hjemme i Alanya og Tyrkia, ser det nemlig ut til at det er mange landsmenn og andre turister som ikke har forstått at de er gjester i dette landet. De oppfører seg tankeløst, og viser liten anstendighet.

Det som irriterer meg aller mest er at folk går halvnakne rundt i gatene. Langs strandpromenadene og på lunsjrestaurantene. De kvinnelige gjerne kun iført bikinitruse og en minimal overdel unntaksvis skjult bak et lett strandantrekk. Voksne mannfolk går rundt med bar og svett overkropp, i en halvblaut badeshorts og til nøds med t-skjorta eller en singlet i handa.

Ofte har jeg lurt på om de ville spradet rundt på samme måten eller satt seg ned på en fortausrestaurant en godværsdag hjemme i Oslo, Kristiansand, Bergen, Hamar, Trondheim eller Tromsø?

Neppe!

Eller hva med de som kaster bikinioverdelen på stranden og viser kropp i all sin prakt og ynde? Pent å se på for noen, men direkte støtende for mange lokale.

Nå er ikke jeg i discoalderen og frekventerer ikke de utallige utestedene på kveldstid, men også på denne tiden av døgnet er det mange som oppfører seg på en lite aktverdig måte. Det klager på at Efes´n er for dyr selv om den koster en brøkdel av hva vi må ut med for en halvliter hjemme, nesten forventer at det skal være OK å ta med seg medbrakt, og klager på alt mulig som ikke er som de er vant til hjemmefra.

Nei, kjære landsmenn og andre besøkende i Tyrkia. Dere er faktisk gjester i et muslimsk land om dere liker det eller ikke. Tenk litt på hvordan dere oppfører dere og kler dere. Vis litt respekt og anstendighet. I Alanya er dere gjester.

 

9 kommentarer

 • Catherine

  Vedrørende Efes priser så bør den være den samme for turister som Tyrkere…og mange ville gått i bar over kropp med singlet i hånda på Aker brygge og blandt annet….er bedre tema er at vi bør dette grenser for uakseptabel oppførsel.TYRKERE er gjestfrie og gavmilde …mange av sessong arbeiderene er grådige og uærlige.Viser 0 respekt for kvinner og gjester der de jobber !!

  • ekrist

   Det høres ut til at du har en annen tilnærming til det å være gjest i Alanya og Tyrkia eller de fleste andre. Om noen går med bar overkropp på Aker Brygge så er også det lite respektfullt. Her er det som flere har nevnt på facebook snakk om normal folkeskikk, og en viss tankt å tone når vi er gjester i et land. At en og annen kelner ikke oppfører seg helt etter boken, skal vel heller ikke gi oss rett til ikke å vise respekt overfor menneskene og landet vi besøker.

  • Grete Risvik

   Er fra Oslo og har aldri sett bar overkropp på Aker Brygge. Aldri. Hvis du har selvrespekt og viser andre respekt, får du god behandling. Og så er de evinnelige Efes-prisene, da….

 • Elisabeth Trøan Johansen

  DETTE er jeg så hjertens enig i. Det samme gjelder forøvrig i de spanske strøkene jeg ferdes. Mange nordmenn som er verdensmestere i eget verdensmesterskap når de er på ferie, og det er rett og slett skikkelig flaut av og til. Vi forventer jo at tilreisende til Norge – uansett hva de har for ærend her – skal ta skikken dit de kommer, og da bør vi da jammen gjøre det samme når vi selv er ute på tur.

 • Helge Rud

  Veldig godt skrevet Svanhild, har opplevd det samme selv. Noen av oss Norske oppfører seg som verdensmestere tror de har funnet opp jordkloden og her bestemmer vi…Desverre og heldigvis er disse i fåtall blant mengden av nordmenn men ødelegger også fordi som vil ha en anstendig oppførsel i ferien.

 • Frank Halstensen

  Er helt enig med din kommentar jeg har selv reagert på dette. På den annen side så viser Tyrkene en usedvanlig toleranse på dette område. Hvis en hadde gjort noen av disse tingene du nevner i USA så hadde vedkommende blitt arrestert pronto. Vi har leilighet i Tosmur og reiser ned så ofte vi kan, vi har erfaring fra de fleste ferieland, men Tyrkia, Alanya er nummer 1.

 • Monica

  Jeg synes det å gå i bar overkropp når det er 40 grader er ganske normalt. Vet om tyrkere i alanya som også gjør det. Men det som er uanstendig er faktisk russerne som går i SPEDO badebukse. Jo mindre bukse jo større mage. Var på stranda i oba og der lå det en dame (russer) ved siden av strandsengen min ca 1.5 meter fra meg med nedbrettet overdel imed bena i bokløvstilen med hånda mellom bena. Er det bra oppførsel? NEI
  Det var ikke unormalt sa den tyrkiske strandgutten om russiske damer.
  Dette var ikke en ung og yppig 20 åring men en som var godt over 50.
  Når det gjelder efesen så er det vel ikke oss nordmenn som klager på prisen. Det er jo en grunn for at russerne må betale hver gang de bestiller.
  Synes det er værre å se noen drikker 10-15 efes og har barn i tillegg på stranda. De er det mange av.
  PS Tyrkerne er ikke så skinnhellige som du tror.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *