Alanya,  Alt mulig

Selvsagt skal du reise til Tyrkia!

 

Alanya sett fra toppen av borgen som deler byen i to.

Er Tyrkia et farlig ferieland? Svaret er nei!

 

Norske medier generelt, og enkelte forståsegpåere spesielt, har gjort sitt beste for å svartmale Tyrkia som ferieland de siste årene. I tillegg har reisearrangører og flyselskapene med Norwegian i spissen med sine reduksjoner av flytilbud bidratt til et det nå både er svært vanskelig og uforholdsmessig dyrt å komme seg til ferielandet mange nordmenn har forelsket seg i de siste par tiårene.

 

For tre år siden var det årlig 400 000 nordmenn som ferierte i Tyrkia. I år er prognosene på at tallet vil være nede i ca 40 000. Årsaken er sammensatt, og selvsagt spiller de indre forholdene i landet inn. Storbyen Istanbul, hovedstaden Ankara og provinsene i sør-øst med grenseområder til Syria og Irak har vært terrorutsatt. Kuppforsøket i juli 2016 og den påfølgende unntakstilstanden har forsterket skepsisen. Og ikke minst har president Tayyip Erdogan massearrestasjoner og forsøk på å tilrøve seg økt makt, skapt sterke reaksjoner både i den tyrkiske befolkningen og blant utenlandske iakttakere. I seg selv kan det for mange være grunn god nok til ikke å gjøre Tyrkia til sitt feriereisemål denne sommeren. Men norske ferierende som bruker politiske begrunnelser for å ikke å velge Tyrkia som feriemål, oppnår null respons hos herskeren i Ankara. De som rammes av at blant annet norske turister lar være å reise til Tyrkia, er de mange lavtlønnede arbeiderne innenfor turistnæringen. Mange av dem kurdere som må se restaurantbordene stå tomme kveld etter kveld, og solsengene ledige på strendene dag etter dag med det sørgelige resultatet at arbeidsledighetstallene bare øker ytterligere i en hardtarbeidende og gjestfri befolkning. Likevel vet disse personene nesten ikke hva godt de skal gjøre for å få turistene til å trives og legge igjen sitt bidrag i en økonomi som har vært hardt presset de siste to-tre sesongene.

 

Og ekstra trist blir det derfor å se hvordan vestlige medier generelt og norske medier spesielt bidrar til å forsterke Tyrkias problemer innen turistnæringen ved stadig svartmaling og feilinformasjon om forholdene i landet. Terrorfrykt blir i så måte selvsagt et nøkkelord. Dessverre er Tyrkia – som mange andre land – utsatt for angrep, men å fremstille faren som større enn i mange andre europeiske land og storbyer, er direkte å plante feilinformasjon. Fakta er at turistnæringen i Tyrkia ikke har vært utsatt for noe direkte angrep hittil. De angrepene en har sett, har skjedd i storbyene Istanbul og Ankara og har i hovedsak vært rettet mot det etablerte tyrkiske maktapparatet som politiet og militæret mens angrep som har skjedd i Paris, Brussels, Nice, London, Stockholm og St. Petersburg har vært rettet mot tilfeldige personer.

 

Noen har benyttet angrepene til å skape en feilaktig og ubegrunnet økt frykt med påstander om at turismen i Tyrkia er mer utsatt enn turismen andre steder. Sommeren 2016 gikk sågar terrorforsker ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, ut med påstanden: – Jeg ville nok ikke ha bestilt en badeferie til Tyrkia med min familie.

Forsker Lurås la seg med sine uttalelser langflat for terroristene, og fikk lett med seg flere til å bidra til den frykten som terroristene i IS – og andre ytterliggående grupper – er ute etter å oppnå. Nemlig et Vest-Europa som skjelver i redsel, og som av frykt i dette tilfellet holder seg unna Tyrkia. Jeg kan imidlertid ikke huske å ha fått med meg at den samme forsker senere har uttalt at han i sommer ikke vil ta med seg familien på storbyferie til London, Paris, Stockholm eller andre terrortruede europeiske byer. Angrepene mot turistanlegg i Tyrkia som Helge Lurås mente var nært forestående sommeren 2016, har heldigvis ikke skjedd. Men for hardtarbeidende Hasan, Mustafa og Yilmaz i badebyen Alanya har dessverre terrorforskeren vært en sterkt medvirkende årsak til sviktende inntekter ved at mange norske turister i år har droppet ferieturen til Tyrkia.

 

Den skjeve fremstilling av turismen i Tyrkia har utrolig nok fått god hjelp av turoperatører og flyselskaper i å ”nedsnakke” Tyrkia som reisedestinasjon. Charter-selskapene redusert tilbudet sitt til et minimum med charterturer blant annet fra Trondheim bare i skoleferien, og flyselskapene med Norwegian i spissen har kuttet antallet direkteflyvinger drastisk. Direkteflyvingen fra blant annet Værnes til Antalya ble droppet fra 25. mars til tross for godt belegg. For å komme seg fra Midt- og Nord-Norge til feriebyene i Tyrkia må en nå ha både to og tre mellomlandinger og for mange også overnatting underveis, hvilket gjør turen så dyr at de fleste naturlig nok finner seg andre reisemål.

 

Og alt dette skjer i stor grad på grunn av overdrevne feilinformasjon om terrorfaren i et ferieland spekket med kulturelle godbiter, og en ferieatmosfære som få andre land kan sammenligne seg med. I våre naboland har fremstillingen av ferielandet Tyrkia vært annerledes, og nedgangen har vært beskjeden.

 

Derfor denne oppfordringen til reisearrangører og flyselskaper; Gi oss neste sesong tilbake bedre muligheter til å reise tilbake til det fantastiske ferielandet – Tyrkia!

 

 

 

2 kommentarer

  • Bjørn Mikalsen

    Helt enig hva som blir feilinformert om Tyrkia. Forsker Lurås burde holde tett. Han vet ikke hva han snakker om. Han uttalte tidlig at det snarlig f varare for borgerkrig i Tyrkia. Den faren har vært der i 30 år østTyrkia. Han burde konfronteres av UD for sine forvrengte uttalerser. Jeg har oppholdt meg i Tyrkia i de siste 12 år. Maken til omsorg og vennlighet sksl man lete lenge etter.Tigligere i Spania i 18 år. Bra der også, men ikke maken til Tyrkia. Derfor henstiller jeg til UD og andre offentlige berørte etater å komme ut med informasjon som beskriver en mer korekt status til hver tid.

  • Grethe Nielsen

    De menneskene som kommer med falske meldinger om Tyrkia er rett og slett feige mennesker,de vet ikke hva de snakker om i det hele tatt.Jeg bor 6 måneder i Kemer hvert år,og jeg har aldri følt redsel verken for og reise eller for og bo her.Menneskene er varme og hjelpsomme og passer på oss, det er veldig tragisk at noen få feige sjeler skal få gjøre så stor skade.Det er ikke farligere og reise til Tyrkia, enn det er andre plasser i Europa, så nå må de som tror de vet så mye om terror i Tyrkia holde munn og heller komme på ferie og oppleve selv hvor trygt det er her. Men det er jo noen som gleder seg over feige mennesker og det er terroristene selv. De gnir seg nok i hendene .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *