Ukeslutt

Stakkars lille Norge

BLOGG: Er jeg en sur gammel gubben, eller er det noen som er enig med meg?

 

Først var det Jens Stoltenberg som begynte i ny jobb. Så måtte Petter Northug stå rett i Trondheim Tingrett, og nå slutter en mann med navn Helge Lund i jobben sin for å ta en bedre betalt jobb i et annet mindre i England.

 

Fellesnevneren er at det blir dagens store nyhet i alle medier i Norge. NRK, TV2, nettaviser og papiraviser. I lille Norge ”plukker vi navlelo” av hverandre og fremstiller dette som om det er dagens viktigste hendelser i en verden full av krig og elendighet. Igjen viser det seg at når en ”hopper på elva” hopper resten av medie-Norge etter.

 

Vel, selvsagt er det viktig at Jens Stoltenberg blir øverste sjef i NATO. Men noen stor nyhet er det vel ikke. Vi har jo visst akkurat det i flere måneder. Men den dagen han startet i jobben i Brussel, fotfulgte norske medier mannen en hel dag. Nesten bortsett fra da han var på do. Da han besøkte Tyrkia noen dager senere – et NATO-land som får berettiget kritikk for ikke å gjøre nok for å stoppe IS i å erobre den syriske grensebyen Kobani – blir det det en ”nyhet” som gjemmes bort blant mange andre uvesentlige hendelser. Underlig.

 

Petter Northug er en verdensstjerne – i Norge – og i litt av Sverige. Det var tydeligvis grunn god nok til at 40-50-60 representanter fra media møtte opp for å referere at han fikk sin opplagte dom for å ha kjørt i fylla. Det ble sendt direkte på TV, web og vet ikke hva. Skistjernen fikk sin dom i rekordtempo for en rettsak å være, og mediene ”gasset seg” i at det måles klikk i en grad som gir legitimitet for at det er dette folket vil ha.

Skit i etisk journalistikk, leve underholdningen.

 

Så er det Helge Lund sin tur. Tenk, mannen som har hovet inn vel syv – 7 – millioner kroner i året i grunnlønn, men som har tjent uhyrlige 13,7 millioner etter bonuser og frynsegoder, slutter i jobben sin for å ta en jobb i England som gir ham MINST dobbel så høy lønn. Dette er altså i dag den største nyheten lille Norge. En nyhet som har rullet og gått fra tidlig formiddag til Dagsrevyen og TV2 Nyhetene. Dette mens det dør mennesker av ebola i Afrika, men IS kapper hoder av fanger i Syria og regjeringen i Norge gjør fattige enda fattigere.

 

Dette er bare tre grunner til å stusse på hva som fremstilles som det viktigste i Norge akkurat nå. Min påstand er at norske aviser, TV-stasjoner og nettaviser er et godt stykke unna å treffe det de brede lag av befolkningen føler er viktigst. Jens Stoltenberg, Petter Northug og Helge Lund er langt fra så interessante som det de fremstilles som. Det er noe bare NRK, TV2, VG, Dagbladet, Aftenposten, Adresseavisen osv. prøver å fremstille det som. Lar vi oss lure?

Vel…………..!?

 

Én kommentar

 • Helge Nareid

  Hei Einar.

  Jeg er både litt enig og litt uenig med deg. Jeg har bodd i utlandet («verdens største land, både i utstrekning og folketall» for å sitere professor Løkberg) i omtrent 20 år nå, og leser norske nyheter med «utenlandsbriller». Jeg befinner meg for tiden i England, og uansett hva vi norske måtte ønske, har Norge en temmelig lav profil i nyhetsbildet på disse kanter. Stoltenberg har (med rette) blitt behørig rapportert, mens Northug har (etter min ringe mening også med rette) overhodet ikke blitt registrert.
  Men jeg må innrømme at her jeg bor kjøper jeg regelmessig det lokale «menighetsbladet» – «Great Shelford Village News», det utkommer hver måned og koster 40 pence. Når det er sagt – her i England utenfor byer er et «Parish» (menighet) det laveste nivået for lokalpolitikk – «The Parish Council» har et eget budsjett og veiledende makt med hensyn til viktige lokale saker som planlegging, byggeløyver og sliktslags.
  Og debatten dreier seg om helt lokale saker – trafikk rundt barneskolen, gatebelysning, en ny gangbro over jernbanen og så videre. Og siden jeg bor her, er dette av betydning for meg (gangbroen over jernbanen betyr at jeg slipper å vente ved planoverganger på vei til jobb om morgenen).
  Nå vil jeg på ingen måte sammenligne summen av norske medier med et engelsk menighetsblad – mitt poeng er at det er fullstendig legitimt at medier har en lokal profil.
  Det som enkelte ganger mangler er et perspektiv. Og jeg vil faktisk påstå at norske medier er slett ikke så verst i den sammenhengen. Den jevne brite har fint lite kunnskap om Norge og norske forhold, det samme kan ikke sies om nordmenns kunnskap om Storbrittania, stort sett kan nordmenn en god del om Storbritannia og britiske forhold (til og med hvis man ser bort fra engelsk fotball) – og den forskjellen kan ikke forklares fullt ut med forskjellen i størrelse på de to landene.
  Så for tiden kjedes jeg til døde med katastrofeoverskrifter om Magnus Carlsen på nrk.no, og nrk.no er etter min ringe mening en nokså dårlig unnskylding for en norsk nasjonal nyhetsside – men de har faktisk en rimelig balanse mellom lokale nyheter og utlandske nyheter. Og morgenbladet.no er en av de beste kommentar-nettsidene jeg vet om på noe språk jeg behersker.