Sport,  Ukeslutt

Tok jeg feil, eller…..?

BLOGG: Jeg skal være den første til å beklage om jeg tok feil angående supporterkulturen i fotballen generelt og Rosenborg spesielt. Men herrene Espen Viken og Arne Engtrø beroliger meg ikke.

Skjermdump fra TV-adressa.
Skjermdump fra TV-adressa.

Bølgene har gått til dels høyt etter sist helgs kamp mellom Molde og Rosenborg på Aker Stadion. Kjernen har fått massiv kritikk, og Rosenborg har også måttet tåle å få sin del av skyllebøttene. Forsvarstalene har vært mange og forsøkene på å dempe noe av kritikken har vært iherdig. Nå sist gjennom et langt innslag i RBK-magasinet på TV-adressa der Kjernen-talsmann Espen Viken og sikkerhetssjef i RBK Arne Engtrø både sa seg enig i noe av kritikken, men også imøtegikk mange av påstandene som mange har kommet med, blant annet undertegnede og Adresseavisen sportskommentator Kjetil Kroksæter.

 

Men jeg ble verken overbevist eller beroliget av det Viken og Engtrø kom frem med. De skal ha all mulig ros for måten de beskrev hvordan både Kjernen og RBK jobber på for å kontrollere sine mest ivrige supportere i og utenfor Kjernen. Men de ender igjen opp med å bagatellisere tilstanden og skylde på noen få elementer som går for langt i sin iver etter å støtte laget. Når Engtrø forsøker å avvise at norsk supporterkultur IKKE nærmer seg den svenske, står ikke det til troverdighet. Vel har han – og ikke jeg – vært i Stockholm og fulgt AIK-kamper på nært hold. Men det blir for enkelt å påstå at det som nå uttrykkes som verbale overtramp fra tribunen ikke en gang i nær fremtid kan utvikle seg til mer voldelige innslag på eller utenfor tribunen. Da er han vel litt i overkant skråsikker og opptatt av å dempe frykten som kan bre seg.

 

Talsmann Espen Viken står på sitt. Han og Kjernen godtar ikke de uheldige episodene som skjedde i Molde. Men han slutter likevel ikke med å bagatellisere det som skjedde. Han forsøker å ordlegge seg som en fredsmekler i Midt-Østen med å sverge til dialog. Det er vel og bra, men når noen ikke lar seg snakke til – eller handler før de blir snakket til – har han et problem. Da må det sterkere handling til i form av å sørge for at de uregjerlige elementene holder seg langt unna Lerkendal og andre fotballarenaner.

 

Hva så med Rosenborgs håndtering av saken? Jo, de velger å sitte mest mulig stille i båten. Styreleder Ivar Koteng har vært helt usynlig i debatten, og det har også resten av styret og administrasjon vært. Riktignok bortsett fra i en pressemelding der de utestenger mannen som kom med drapstruslene mot Bakanga i seks måneder. De vil i realiteten si i tre – 3 – eliteseriekamper på Lerkendal. Når sesongen starter opp igjen i månedsskiftet mars/april 2016 er han velkommen igjen. En snill/ingen reaksjon, spør du meg.

Nei, Rosenborg vil for all del ikke gjøre noe som kan skape misnøye blant supporterne i Kjernen. De lager stemning de vil ha. Da godtas det heller at det er en språkbruk og en oppførsel som gjør at mange barnefamilier blant annet holder seg unna Lerkendal. RBK-ledelsen og trener Ingebrigtsen vil heller ha en gjeng som står og synger ”hater LSK (eller var det Molde), roper taktfast ”svin” og ”søppel” eller ”mora di er i hore”. Det er bare uskyldige overtramp som kommer i iveren, lidenskapen og følelsen med å støtte laget.

Til slutt. All honnør til Adresseavisen og Kjetil Kroksæter som våger å sette skapet på plass. Han har stor støtte i Trondheim og Trøndelag, men er ikke like populær i Rosenborg og Kjernen om dagen. Det tåler du, Kjetil!